menu

18...wa nou?!

Gefeliciteerd je bent 18! Je bent nu officieel meerderjarig en volwassen voor de wet. Je mag een heleboel dingen die je eerder niet mocht. Maar er zijn ook een aantal dingen die je goed moet regelen. We zetten ze voor je op een rijtje.

Maar eh…je hoeft het niet alleen te doen hè. Je ouders, oudere broer of zus kunnen je ook helpen. Zij zijn natuurlijk ook (ooit) jong geweest!

Kom je er samen niet uit?

Of heb je een vraag over jouw situatie? Geen zorgen, app onze jongerenwerkers en ze helpen je graag op weg. Ook voor een kort gesprekje of wat praktische hulp bij de dingen op de checklist!

T. Nick (06 83 38 58 75)
T. Amy (06 57 38 46 88)
Of stuur een berichtje via Insta.

De checklist

1. DigiD
Een DigiD is een unieke digitale handtekening waarmee je laat zien dat jij het bent. Die heb je nodig als je iets regelt met de overheid. Denk aan zorgtoeslag, studiefinanciering en je keuze om donor te zijn of niet. Vraag ‘m op tijd aan via www.digid.nl en houd de inloggegevens altijd voor jezelf. Meer weten? Kijk hier!

2. Bankrekening en sparen
Wil je geld of loon ontvangen en betalen met een bankpas? Dan heb je een eigen bankrekening nodig. Het geld dat je spaart kun je op een spaarrekening zetten. Zo houd je overzicht. Vanaf 18 jaar kunnen je ouders niet meer mee kijken. Natuurlijk mag je ze nog wel om hulp vragen! Je opent een rekening bij de bank. Lees meer over student- en jongerenrekeningen

3. Zorgverzekering (en zorgtoeslag)
Iedere volwassene in Nederland moet verplicht een zorgverzekering hebben. Ga je naar een arts, ziekenhuis of neem je medicijnen? Dan worden deze kosten (deels) door je zorgverzekering betaald. In dit filmpje krijg je uitleg hoe het precies zit met een zorgverzekering.

Een zorgverzekering is duur. Verdien je niet zoveel of ben je student? Dan kun je extra geld krijgen om je verzekering te betalen. Dit heet zorgtoeslag. Op de site van de belastingdienst lees je hoe je dit aan kunt vragen.

Tip! Kijk op deze site welke zorgverzekering het beste bij jou past.

4. Verzekeringen
Kijk ook even welke andere verzekeringen je je nodig hebt. Dat scheelt enorm in kosten als er iets gebeurt, zoals diefstal of een ongeluk. Denk bijvoorbeeld aan een verzekering voor je auto, scooter, de spullen in je woning (inboedel). Of voor als je iets beschadigt van een ander (aansprakelijkheid) of een reisverzekering.

5. Wonen (en huurtoeslag)
Vanaf nu kun je jezelf inschrijven voor een sociale huurwoning. Dit doe je bij een woningbouwcorporatie. De wachtlijst is lang dus schrijf je snel in! Op de website van de gemeente Cranendonck lees je precies hoe je dit doet.
Je kunt ook op kamers te gaan of een woning huren via een verhuurbedrijf. En natuurlijk sparen om een huis te kopen. Huur je? Dan kun je soms huurtoeslag krijgen. Dit is extra geld om je huur te betalen. Check of je huurtoeslag kunt aanvragen.

6. Tegemoetkoming studiekosten
Op www.duo.nl/particulier kun je regelen hoe jij je opleiding betaalt. Bijvoorbeeld met een studiebeurs of lening. Dat kan voor een middelbare schoolopleiding en MBO-, HBO- of WO-opleiding. Meestal kun je ook een OV-kaart aanvragen (studentenreisproduct). Daarmee reis je gratis of met korting met het OV.

7. Belastingaangifte
Vanaf je 18e moet je ieder jaar belastingaangifte doen. Soms krijg je geld terug, soms moet je bijbetalen. Dat ligt aan je situatie. Ga je naar school en heb je een bijbaantje, vakantiewerk of een stageplek? Dan kun je in de meeste gevallen belasting terugvragen. Online vul je een formulier in van de belastingdienst. Doe dit vóór 1 april, dan krijg je voor 1 juli antwoord. Meer weten? Hier staat alles heel fijn uitgelegd! Kom je er zelf niet uit, maak dan hier een afspraak.

8. Werken
Werken is een handige manier om geld te verdienen. Zoals een bijbaan naast je opleiding, je eigen bedrijf starten (zzp) of een vaste baan. Je kunt werk vinden via een uitzendbureau, of door direct bij een organisatie te solliciteren. Meer info lees je op de website van werk.nl.

9. Donor
Nu je 18 bent mag je zelf bepalen of je donor wilt zijn of niet. Je geeft dit door via het donorregister Doe je niets, dan ben je vanaf je 18e automatisch orgaandonor. Jouw organen en weefsel mogen dan na je overlijden aan iemand gegeven worden bij wie dit orgaan niet meer goed werkt. Meer weten? Check dit filmpje!

10. Stemmen
Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder kan stemmen bij verkiezingen. Zo beslis je mee wie de baas wordt in jouw dorp, stad, provincie of in heel Nederland. Je kunt stemmen voor het Europees Parlement, de Tweede Kamer, Provinciale Staten, de gemeenteraden en de waterschappen.

Het lijkt er op dat javascript is uitgeschakeld in deze browser. Om de site optimaal te laten functioneren dient u javascript te activeren